12-годишно дете постъпва в болницата на 14 ноември в критично състояние Лекари

...
12-годишно дете постъпва в болницата на 14 ноември в критично състояние
Лекари
Коментари Харесай

Истинско чудо: Лекари в Добрич спасиха дете с масивен инсулт

12-годишно дете постъпва в болничното заведение на 14 ноември в сериозно положение

Лекари от Многопрофилната болница за интензивно лекуване (МБАЛ)-Добрич спасиха живота на 12-годишно дете, постъпило в извънредно сериозно положение, оповестиха от лечебното заведение, съобщи Фокус. 

Според предисторията на случая, детето постъпва в болничното заведение на 14 ноември, като положението му е извънредно сериозно – с епилептични гърчове, които доктор ите доста мъчно съумяват да овладеят. При обстойните медицински прегледи излиза наяве, че дребният пациент е с масивен инсулт. След голям брой молби за професионална помощ, отправени към Детската клиника във Варна, дребният пациент е съветван от експерта по педиатрия за Североизточна България проф. Близнакова, както и от невролога доктор Чуперкова. При консултацията на проф. Близнакова, която става на втория ден от приемането на детето в здравното заведение, неговото положение е относително положително.

Само след три дни обаче детето изпада в кома, храни се посредством сонда и венозни вливания и в продължение на към една седмица единствените му витални функционалности са дишане и сърдечен темп. Началникът на отделението по педиатрия в МБАЛ-Добрич д-р Йовчо Йовев декларира, че в цялата си процедура в никакъв случай не се е сблъсквал с сходен тежък инсулт при дете. Според него, в случай че това се случи на възрастен човек, изходът би бил летален. Този случай слага пред същинско предизвикателство всички доктор и от отделението по педиатрия, защото никой от тях не е лекувал инсулт при дете, разясняват от лечебното заведение.

Д-р Йовев изрича големите си благодарности на целия екип от доктор и (д-р Янакиева, доктор Цацова, доктор Радева, доктор Желязкова, доктор Николова и доктор Ахмедов) и медицински експерти в отделението по педиатрия в „ МБАЛ-Добрич “ АД, които към този момент повече от месец се грижат за дребния си пациент. „ Щастливи сме, че успяхме да спасим това дете и когато други го бяха отписали, ние успяхме да се преборим. Христо е нашият коледен подарък и е венецът на труда на цялото поделение по педиатрия за тази година “, споделя с неспокойствие педиатърът доктор Кристина Желязкова. Детето има съпътстващи хронични здравословни проблеми, само че до този миг екипът не се е сблъсквал даже и при сходни деца с подобен масивен инсулт.

„ Всички сътрудници бяхме извънредно отдадени в работата си и с доста жар и плам искахме да помогнем на това дете, то докосна сърцата на всичките ми сътрудници “, добавя доктор Желязкова. Христо е дребното огромно коледно знамение и той към този момент сполучливо раздвижва лявата половината от тялото си, употребява семпла тирада и се храни през устата благодарение на своята майка. Пътят за възобновяване на неврологичните признаци ще е доста дълъг и надали те ще са на 100%, притеснява се доктор Йовев, само че фактът, че детето към този момент приказва и се пробва да движи лявата половина на тялото си, която до скоро е била изцяло парализирана, е същинско здравно знамение.

„ Надявам се, че детето ще успее да проходи, евентуално ще има единствено остатъчна пареза на лявата ръка “, добавя доктор Йовев. Рехабилитацията, от която детето се нуждае, ще бъде обезпечена от Центъра за настаняване на деца от фамилен вид в Добрич, с цел да може то да продължава да получава профилирани медицински грижи. Периодично момченцето ще минава и на прегледи в МБАЛ-Добрич, с цел да се следи неговото здравословно положение.

„ По Коледа в действителност се случват чудеса, както е знамение, че Христо е измежду нас! “, показват от екипа на болничното заведение в добруджанския град.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР